środa, 16 lipca 2014

Letnia sałatka z truskawkami

Konice truskawek zbliża się nieuchronnie. Postanowiłam być może po raz ostatni w tym sezonie zrobić pyszną sałatkę z truskawek z sosem czekoladowym. Kiedy pierwszy raz ją robiłam nie sądziłam, że będzie mi smakować połączenie truskawek i szpinaku. Okazało się jednak, że sałatka jest wyśmienita. Idealna na kolację, lekka, nie za słodka.

Składniki:
  • 4 duże garście szpinaku
  • 500 gram umytych i odszypułkowanych  truskawek
  • 2 opakowania mini mozzarelli
  • pół szklanki posiekanych i podprażonych orzechów włoskich ( lub laskowych bez skórki)
  • 6 łyżek śmietany 30%
Sos:
  • 350 gram truskawek pokrojonych na małe kawałeczki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta pieprzu
Przygotowanie:

Zaczynamy od zrobienia sosu. Do małego garnka wkładamy truskawki pokrojone w kawałki oraz resztę składników sosu. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i miksujemy. Przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek z truskawek. Wlewamy sos do małego naczynia. Umyty i wysuszony wcześniej szpinak ( najlepiej małe listki lub porwane na mniejsze ) wykładamy do miseczek. Kulki mozzarelli kroimy na pół i kładziemy na szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy truskawki wcześniej zasypane delikatnie cukrem. Całość posypujemy orzechami podprażonymi kilka minut na patelni. Polewamy wszystko śmietaną i sosem czekoladowym. Sałatkę najlepiej robić w osobnych miseczkach i zjeść od razu po przygotowaniu. W pozostałym sosie możemy maczać bagietkę podgrzaną w piekarniku przez kilka minut.
Smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz