wtorek, 8 lipca 2014

Babka majonezowa

Ponieważ ostatnio moje wpisy można nazwać "101 pomysłów na ser" tym razem pojawia się coś bez sera ;). Będzie to babka majonezowa. Wykonana z moją ukochaną, przyszywaną ciocią. Przepis mam właśnie od niej. Ciasto pieczone było w oldschoolowym czy jak kto woli oldskulowym :P piecyku podczas leniwie płynących urlopowych dni. Babka w składzie ma majonez, ale o dziwo nie czuć jego smaku ( w końcu majonez to jajka, czyż nie ? )

Składniki:
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej ( zabrakło nam trochę i dodałyśmy budyń waniliowy - też wyszła pyszna)
  • 1 szklanka mąki zwykłej
  • cukier waniliowy
  • mały słoik majonezu ( może być ciut mniej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy majonez i miksujemy dalej. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, potem zwykłą wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec lekko mieszamy, żeby składniki dobrze się połączyły. Wlewamy masę do dowolnej formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 45 minut lub do suchego patyczka.

Babka jest na prawdę pyszna z poranna kawą ;) może postać kilka dni i nadal smakuje fantastycznie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz