poniedziałek, 28 lipca 2014

Lamingtony

Lamingtony to najbardziej pracochłonne ciastka jakie robiłam. Wiele osób zachwyca się połączeniem biszkoptów z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Dla mnie, są one zwykłe i nie mają "tego czegoś". Były dobre, ale już nigdy ich nie popełnię ;) Moim zdaniem nie są warte poświęconej im pracy, chociaż kilku osobom smakowały ;)Najlepsza w Lamingtonach jest polewa, którą możemy wykorzystać do innych deserów. Bardzo fajnie się komponuje z lodami. Dla pasjonatów pieczenia podam przepis.


Składniki na biszkopt:
  • 250 gram mąki pszennej tortowej
  • 250 gram cukru
  • 7 jajek "L"
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub jeden cukier waniliowy
Składniki na polewę:
  • 220 ml wrącej wody
  • cukier waniliowy
  • około 70 gram masła pokrojonego na kawałki
  • 90 gram kakao
  • 750 gram cukru pudru
  • 400 gram wiórków kokosowych
Dwukrotnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej (ustawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą, tak, żeby dno miski nie dotykało do wody). Ubijamy do ocieplenia się masy, następnie zdejmujemy miskę i ubijamy dalej około 10 minut, aż masa będzie gęsta ( o konsystencji musu). Dodajemy przesianą wcześniej mąkę i cukier waniliowy w 3 częściach. Mieszamy delikatnie żeby masa nie opadła. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Studzimy biszkopt. Ja zrobiłam biszkopt dzień wcześniej.
Polewę robi się w 5 minut. Jest bardzo prosta. Wlewamy do miski wrzącą wodę, cukier waniliowy, masło, cukier puder i kakao. Mieszamy aż masa zrobi się gładka. Stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i mieszamy przez kilka minut. Polewa musi być gładka, żeby lepiej wsiąkała w biszkopt. Biszkopt kroimy na kwadraty. Moczymy w lukrze a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. To jest najgorsza część ;) Lamingtony odkładamy na bok do ostygnięcia. Powinny być bardzo dobrze nasączone, żeby nie były zbyt suche.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz