czwartek, 25 września 2014

Wspomnienie lata

Jeden z lepszych serników jakie jadłam, może dlatego, że uwielbiam mango :) Niestety podczas przewożenia samochodem (bez klimy) troszkę popłynął, co widać na zdjęciu. Po spędzonej nocy w lodówce następnego dnia był bardziej zwarty :)

Składniki:
  • około 250 gram ciasteczek na spód (mogą być biszkopty, pieguski )
  • około 70 gram czekolady 
Na masę potrzebujemy:
  • 2 spore mango
  • puszka mleka kokosowego
  • 500 gram twarożku lub mascarpone
  • pół szklanki cukru
  • sok z limonki
  • 4 łyżki likieru Malibu
  • 3 łyżki żelatyny
Na wierzch potrzebujemy:
  • 2 mango
  • łyżkę żelatyny
  • pół, szklanki soku z pomarańczy ( ja użyłam gotowego soku)
  • 3 łyżki cukru
  • granat do posypania na wierzchu
 Przygotowanie:

Ciasteczka kruszymy i mieszamy z rozpuszczoną czekoladą. Wykładamy na spód tortownicy. Ja użyłam 24.
3 mango obieramy, kroimy na kawałki i miksujemy. Odkładamy troszkę mniej niż 1/3 powstałego musu. Pozostały mus mieszamy z cukrem. Dodajmy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ser ( ja dałam mascarpone) dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy likier Malibu i sok z limonki.
Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach zimnej wody przez około 10 minut. Następnie podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Mieszamy cały czas ( żelatyny nie wolno zagotować !) Czekamy, aż żelatyna ostygnie. Do wciąż płynnej żelatyny dodajemy stopniowo po łyżce masy i dokładnie mieszamy. Dodajemy około 10 łyżek, za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec łączymy, żelatynę z pozostałą masą.
Delikatnie wykładamy masę na tortownicę z ciasteczkami. Wykładamy na masę pokrojone na kawałki mango.
Następnie żelatynę namaczamy w 3 łyżkach wody i postępujemy tak samo jak wcześniej. Do ostudzonej żelatyny dodajemy sok z pomarańczy i resztę odłożonego musu z mango. Dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy i wykładamy na masę serową. Możemy posypać granatem dla dekoracji. Koniecznie schładzamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz