Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko lub 2 małe
- 60 gr cukru ( jeśli ktoś woli chałkę słodszą można dodać więcej)
- 4 łyżki roztopionego masła
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłego mleka
- cukier waniliowy
- 20 gr świeżych drożdży lub 10 gr suszonych ( ja preferuję świeże)
Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami. Wsypujemy do miski. Robimy dołek i wlewamy do niego jajko roztrzepane z ciepłym mlekiem i masłem. Dodajemy sól i cukier. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i dzielimy na 3, 4, 5 lub więcej części. Rolujemy wałeczki i formujemy chałkę. Chałkę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Przed pieczeniem smarujemy 2 łyżkami mleka roztrzepanymi z jajkiem. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz