Składniki:
- Na spód około 200 g ciasteczek (piegusków lub podobnych)
- 4 łyżeczki masła
- 500 gram twarogu dobrze zmielonego ( ja z lenistwa użyłam serka naturalnego president i masa wyszła dość płynna, ale potem ładnie zastygła)
- 3/4 szklanki cukru
- 700 gram truskawek
- 2 czubate łyżki żelatyny
- galaretka truskawkowa
- puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml)
- na galaretkę potrzebujemy 2,5 szklanki Sprite'a i 4 czubate łyżeczki żelatyny
Ciasto:
Tradycyjnie jak w tego typu ciastach kruszymy ciasteczka i mieszamy razem z masłem. Najlepiej użyć robota kuchennego, żeby wszystko dobrze wymieszać. Wykładamy dno tortownicy, dobrze dociskamy i wstawiamy do lodówki.
Następnie rozrabiamy galaretkę w 200 ml wrzącej wody i mieszamy, aż się rozpuści. Od razu dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Truskawki miksujemy na mus i przecieramy przez sitko, żeby nie zostały pesteczki. Będziemy potrzebować około 500 ml truskawkowego sosu. Mieszamy truskawki z jeszcze ciepłą galaretką. Miksujemy ser z cukrem, aż masa będzie jednolita i lekko puszysta, dodajemy mleko kokosowe i miksujemy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy masę truskawkową i miksujemy, aż wszytko się połączy. Powstałą masę delikatnie wlewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Na jeszcze miękkiej masie układamy pokrojone w plasterki lub połówki truskawki. Na wierzch zastygniętego ciasta wlewamy wcześniej zrobioną galaretkę.
Galaretka:
W małym garnku mieszamy żelatynę z połową szklanki Sprite'a. Namaczamy przez 10 min. Następnie podgrzewamy, cały czas mieszając do rozpuszczenia się żelatyny (nie możemy zagotować żelatyny bo straci swoje właściwości i się nie zsiądzie). Dodajemy resztę napoju powoli i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wlewamy na masę serową. Można udekorować listkami mięty lub melisy. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz