Składniki:
- 4 duże garście szpinaku
- 500 gram umytych i odszypułkowanych truskawek
- 2 opakowania mini mozzarelli
- pół szklanki posiekanych i podprażonych orzechów włoskich ( lub laskowych bez skórki)
- 6 łyżek śmietany 30%
- 350 gram truskawek pokrojonych na małe kawałeczki
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki octu balsamicznego
- szczypta pieprzu
Zaczynamy od zrobienia sosu. Do małego garnka wkładamy truskawki pokrojone w kawałki oraz resztę składników sosu. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i miksujemy. Przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek z truskawek. Wlewamy sos do małego naczynia. Umyty i wysuszony wcześniej szpinak ( najlepiej małe listki lub porwane na mniejsze ) wykładamy do miseczek. Kulki mozzarelli kroimy na pół i kładziemy na szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy truskawki wcześniej zasypane delikatnie cukrem. Całość posypujemy orzechami podprażonymi kilka minut na patelni. Polewamy wszystko śmietaną i sosem czekoladowym. Sałatkę najlepiej robić w osobnych miseczkach i zjeść od razu po przygotowaniu. W pozostałym sosie możemy maczać bagietkę podgrzaną w piekarniku przez kilka minut.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz